Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΤΟΥΡΤΑ ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Τούρτα Παγωτό Σοκολάτα
Υλικά
·  1 μπουκάλι γάλα (500 γρ.)
·  1 μικρό κουτί (200 γρ.) γάλα εβαπορέ
·  6 αυγά χωρισμένα
·  1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·  1/2 κούπα ζάχαρη
·  1/8 κουταλάκι αλάτι
·  250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
·  2 κούπες κρέμα γάλακτος



Εκτέλεση
Ετοιμάστε με τ' ασπράδια μαρέγκα. Σχεδιάστε επάνω σε λαδόχαρτο ένα κύκλο με διάμετρο όση είναι η διάμετρος της λυόμενης φόρμας που έχετε. Αλείψτε το λαδόχαρτο με λίγο βούτυρο και στρώστε το επάνω στη σχάρα του φούρνου. Βάλτε τη μαρέγκα σε κορνέ και βγάζοντας τη σε κορδόνι επάνω στο χαρτί, σχηματίστε ένα σπιράλ, ξεκινώντας από το κέντρο και φτάνοντας ως το περίγραμμα του κύκλου που έχετε σχεδιάσει. Την υπόλοιπη επιφάνεια του λαδόχαρτου, καλύψτε τη με μικρές ροζέτες από μαρέγκα, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Βάλτε τις μαρέγκες να στεγνώσουν σε φούρνο 100 βαθμών Κελσίου, επί 1 ώρα και 30'. Σβήστε το φούρνο κι αφήστε τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα σ' αυτόν. Αν θέλετε να γλυτώσετε κόπο και χρόνο, μπορείτε να παραγγείλετε τις μαρέγκες στο ζαχαροπλαστείο. Θα παραγγείλετε έναν πάτο μαρέγκας, όση είναι η φόρμα και 40 μικρά μαρεγκάκια μπουκιάς. Βράστε το γάλα. Σε μια μικρή, βαθουλή κατσαρόλα, ανακατέψτε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίξτε τα κροκάδια και το γάλα εβαπορέ, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίξτε μεμιάς το βραστό γάλα. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κι ανακατέψτε, έως ότου η κρέμα πήξει ελαφρά. Προσθέστε την κουβερτούρα και διαλύστε την καλά μέσα στην κρέμα. Αδειάστε τη σ' ένα μεταλλικό κουτί για παγωτό και βάλτε τη στην κατάψυξη, αφού πρώτα κρυώσει καλά. Χτυπήσετε την κρέμα γάλακτος με 1 κούπα ζάχαρη άχνη και λίγη βανίλια, ώσπου να πήξει και ν' αφρατέψει, να γίνει δηλαδή σαντιγύ. Την επόμενη μέρα, βγάλτε την κρέμα από την κατάψυξη. Κόψτε τη μ' ένα κουτάλι σε κομμάτια κι αδειάστε τη στο μπολ του μίξερ. Χτυπήστε την 3' - 4' στην πιο δυνατή ταχύτητα, ν' αφρατέψει. Σταματήστε το χτύπημα, ρίξτε μέσα τα 2/3 της κρέμας γάλακτος, που έχετε χτυπήσει, κι ανακατέψτε την ελαφρά μ' ένα κουτάλι. Αδειάστε το παγωτό μέσα στη λυόμενη φόρμα, επάνω στη μαρέγκα που έχετε βάλει στον πάτο. Βάλτε τη φόρμα με το παγωτό στην κατάψυξη. Την επόμενη ημέρα, βγάλτε το παγωτό από τη φόρμα σε μια πιατέλα. Στολίστε την επιφάνεια με μαρεγκάκια και ροζέτες από σαντιγύ. Λίγο πριν σερβίρετε το παγωτό, περιχύστε το με chocolate sauce. Φτιάξτε μόνοι σας σάλτσα σοκολάτας. Λιώστε 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μέσα σε μισή κούπα κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας επάνω σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάστε από τη φωτιά και ρίξτε 2 κουταλιές κονιάκ ή κουαντρό ή άλλο λικέρ της προτιμήσεώς σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου